2013 m. liepos 27 d., šeštadienis

Kauno „Žalgiris“: kodėl gi netapus lietuviškuoju „Knicks“?

Belaukiant Vilniuje „Lech“ bei Čipso ataskaitos iš Jerevano, akis užkliuvo už rusų sporto dienraštyje „Sport-Express“ (07 25) išspausdinto interviu su Maskvos CSKA (krepšinis) prezidentu Andrejumi Vatutinu.

Palikime jo nuoskaudas dėl antrus metus iš eilės praloštos Eurolygos ramybėje, bet štai kas sudomino. A. Vatutinas, patyręs ir gerbiamas sporto menedžmento profesionalas, atskleidė kai kuriuos skaičiukus, kurie, manau, bus įdomūs ir B6 skaitytojams. Taigi, „Sport-Express“ žurnalistui paklausus ar mažėja praraja tarp Eurolygos ir NBA, A. Vatutinas tvirtai atsakė, kad nė kiek. Ir pažėrė įdomių pavyzdžių. Štai kad ir „New York Knicks“ paskutinį kartą NBA čempionų titulą pelnė 1973 metais, tačiau šiandien yra labiausiai vertinamas NBA klubas (1,1 mlrd. dolcų). Užpraėjusį sezoną klubas uždirbo beveik 75 milijonus dolerių. Sakyčiau, labai neprastas rezultatas lūzeriams! Aišku, ne kiekvieno NBA klubo duona yra tokia saldi – pusė iš trisdešimties NBA klubų dirba nuostolingai. LKL šefams gi lieka tik džiaugtis, kad čia yra bent keli klubai, sugebantys sezonus užbaigti be skolų, o apie pelną turbūt niekas niekada ir nesvajojo.

A. Vatutinas tai ir pabrėžia – Europos klubai vertina tik pergales, o štai amerikiečiai visų pirma atsispiria nuo finansinių rezultatų. Tiesą sakant, net nežinau, kas geriau – ar būti gloryhunteriu, ar nusipirkus brangius marškinėlius kimšti dešrainį ir stebėti, kaip tavo komanda trisdešimtą sezoną lieka be atkrintamųjų varžybų. Pastarasis variantas atrodo gal ir neblogai – pavalgyti mes mėgstame, o pinigai, išleisti atributikai ir bilietams, klubui padeda kur kas labiau, nei apsimetus kiečiausiu komandos fanu prasmukti nemokamai į varžybas, o kai ši pralaiminėja mačą po mačo, eiti ieškoti pramogų kur kitur.

Tad štai A. Vatutinas ir atsidūsta, jog net „Žalgiris“ (pastaraisiais metais į naująją arena rinkdavęs didžiausias fanų minias Eurolygoje), iš mačo uždirba tik 150160 tūkstančių eurų (517522 tūkstančius litų, ei, mūsų ekspertai ne taip jau ir klydo, paskaičiavę kad 2012/2013 metų sezone „Žalgiris“ iš kiekvieno Eurolygos mačo turėjo susižerti apie pusę milijono litukų), „Baskonija“ paskutiniame atkrintamųjų varžybų mače su CSKA užsidirbo 240 tūkstančių eurų (828 tūkstančius litų), o štai toks NBA vidutiniokas (tiesa, prieš šį sezoną įsigijęs skambių pirkinių) „Brooklyn Nets“ per mačą iš bilietų, atributikos, užkandžių ir gėrimų pasiima pusantro milijono dolerių (3,9 milijono litų).

Yra, matyt, apie ką pagalvoti P. Motiejūnui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą